Een roly-poly is een pudding gemaakt uit een platgerold stuk suet deeg dat wordt besmeerd met confituur, dan opnieuw opgerold en oorspronkelijk gekookt in een doek. Vandaag wordt het meestal gestoomd of zelfs gebakken om de rol een zachte korst te geven.
1. Verwarm de oven voor op 160 °C.
2. Doe de bloem, suet, zout en bakpoeder in een grote kom en meng goed.
3. Voeg het citroensap bij het water en roer dat geleidelijk aan door het mengsel heen. Het zal er gaan uitzien als grote broodkruimels. Blijf water toevoegen tot je van het mengsel een stevig deeg kunt kneden. Als het deeg te droog aanvoelt, kun je nog wat water toevoegen, maar ik heb dit recept meermaals getest in verschillende weersomstandigheden en tot nu toe heb ik nog geen water moeten toevoegen. Het deeg mag zeker niet kleverig zijn.
4. Rol nu het deeg uit op een goed bebloemd werkvlak tot het 1 centimeter dik is. Probeer het zo rechthoekig mogelijk te krijgen en snijd de oneven randen weg.
5. Breng een grote pan water aan de kook waarin de broodvorm past.
6. Smeer de confituur uit over het deeg tot op 1 centimeter van de randen zodat je de rol goed kunt dichtvouwen.
7. Plaats de rol voorzichtig op beboterd bakpapier dat op een keukendoek, puddingdoek of aluminiumfolie ligt. Rol de roly-poly nu dicht, bedek met bakpapier en knoop de uiteinden dicht. Herhaal met de doek of folie.
8. Leg de pudding in de broodvorm, plaats hem in de pan water op een drievoet of omgekeerd bord. De pudding mag niet onder water komen te staan. Stoom 1 uur. Het suet deeg zou niet te zoet moeten smaken, maar eerder als een variant op brood met spiraalvormig confituur erin. Serveer dikke sneden met een royale scheut huisgemaakte custard*!
*Custard
1. Klop de eierdooiers los in een grote mengkom.
2. Breng melk, suiker, specerijen en room aan de kook in een sauspan. Giet een scheut van de warme melk en room bij de eierdooiers en klop het geheel goed homogeen. Blijf het melkmengsel geleidelijk aan toevoegen tot je een gladde saus krijgt.
3. Giet het mengsel weer in de sauspan en kook op een lage temperatuur, roerend met een spatel, tot de saus begint in te dikken. Let er wel op dat de eieren niet aanbakken en je met roerei eindigt. Als de saus ingedikt is, neem je ze van het vuur en giet je ze in een koude sauskom voor het serveren. Als je huishoudfolie over de saus legt, voorkom je dat er zich een vel vormt op de saus.