Bloemkool heeft de naam van een beetje saaie groente. Maar eigenlijk is het mega-veelzijdig. Door het Indiase kruidenbad ondergaan die simpele bloemkoolroosjes een ware metamorfose tot een exotisch maal. Een heerlijk smakend maal ook nog eens!
Rijst
Kook de rijst in 1,5 keer de hoeveelheid gezouten water in 11 minuten gaar, in een pan met een goed sluitend deksel. Het water moet volledig geabsorbeerd worden. Laat de rijst dan nog 5 minuten rusten onder een theedoek.
Bloemkool 20 minuten
1. Rasp de gember en kurkuma fijn (tot een soort pasta). Voeg 2 eetlepels water toe als je geen fijne rasp hebt.
2. Verhit 4 eetlepels neutrale olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
Bak de gember en kurkuma, al roerend, en voeg na 2 minuten de rest van de koriander en de helft van de gehakte of verkruimelde chilipeper toe. Blijf nog 2 minuten roeren en voeg dan de bloemkool toe (roosjes én stengels).
3. Bak alles nog 5 minuten, al roerend.
4. Voeg dan 1 eetlepel Indiaas specerijenmengsel, 1 eetlepel citroensap, zout en 3 eetlepels water toe. Leg het deksel op de pan en laat alles dan nog 35-45 minuten op laag vuur sudderen; roer regelmatig.
5. Snijd de snijbiet in reepjes. Blancheer ze 3 minuten in gezouten kokend water. Voeg ze daarna toe.
6. Serveer de bloemkool met de rijst. Bestrooi alles met wat korianderblaadjes en geef er – als je ervan houdt – een flinke lepel Griekse yoghurt bij.