In dit ijs zit niet alleen bier, je kunt er ook uitstekend een biertje bij serveren. Ga dan voor een Hertog Jan Grand Prestige of Breugem Saense Kracht, beide een aanrader! Kun je niet kiezen? Wie zegt dat je móet kiezen. Een kleine proeverij op een dinertje is niet alleen leuk, ook leer je verschillende smaken te mixen en matchen. In dit geval kunnen ze allebei, maar over smaak valt niet te twisten: wat is jouw favoriet?
1. Houd 100 ml bier apart en verhit de rest met de boter 10 minuten op laag vuur. Roer af en toe. Laat het mengsel vooral niet koken. Giet alles in een maatbeker en laat deze afkoelen tot de boter stolt. Schep de harde boter voorzichtig van het bier en laat dit smelten in een steelpan.
2. Doe de eidooiers in een keukenmachine, zet hem aan en giet er in een dunne straal de gesmolten boter in. Breng in een andere pan de melk met de honing en het zout aan de kook en giet deze, al draaiende, bij het dooiermengsel in de keukenmachine.
3. Laat het ijsmengsel afkoelen en draai tot ijs in een ijsmachine. Je kunt het ijs ook zonder machine maken. Vries het dan gedurende 5 uur in op -18 ºC. Roer het elk uur even goed door met een vork en zet dan weer terug.
4. Week de rozijnen minimaal 1 uur in de rest van het bier. Leg 4 kletskoppen op borden en schep op elk 3 bolletjes ijs. Verkruimel er stukjes kletskop over (zie dit recept of koop ze kant-en-klaar) en lepel er wat geweekte rozijnen op. Garneer met wat extra honing.
Credits Recepten Eke Mariën Fotografie Jeroen Niezen