Oorspronkelijk was vlaggetjesdag de zaterdag voor Pinksteren, waarop vissersboten met vlaggetjes versierd in de haven lagen om er vervolgens op 15 juni, buisjesdag, op uit te gaan om te vissen naar haring. Tegenwoordig vieren we met vlaggetjesdag de komst van de Hollandse Nieuwe. De eerste haring van het seizoen, die wordt gevangen in mei en juni en dan op zijn vetst is. Hij wordt ook wel de koningsharing genoemd. Een mond vol smaak en een gerecht op zich. Want zeg nou zelf, een lekkere, vette haring heeft geen opsmuk nodig. Maar als je wilt, kun je met haring ook gastronomisch uit je dak. Houd dan wel rekening met zijn vette structuur en zilte smaak. Friszure tegenhangers als augurk en appel combineren perfect en een lekkere pittige salade van waterkers maakt het helemaal af.
1. Kook de aardappels in de schil ca. 15 minuten in gezouten water. Pel de aardappels en snijd in plakken van ½ cm. Besprenkel met olijfolie en kruid met fleur de sel en zwarte peper.
2. Snijd de appel in plakjes en vervolgens in staafjes. Snijd de cornichons in de lengte doormidden. Rasp de mierikswortel en meng hem met de crème fraîche. Breng op smaak met de limoenrasp en het -sap.
3. Snijd de haringen in stukken van 2 cm
4. Verdeel de aardappel, de haring, de cornichons en de appel over 4 borden. Lepel er wat mierikswortelcrème tussen. Maak het gerecht af met de waterkers en de bieslook en sprenkel er nog wat olijfolie overheen.