Hollands kaas plateau met peer-gemberchutney

Hollands kaas plateau met peer-gemberchutney

Bier en spijs gaan geweldig samen! Natuurlijk gaat het combineren wel eens mis, sommige combinaties werken simpelweg niet. ‘Dan zijn de smaken te contrasterend en wordt het onaangenaam. Zoals zalm met Palm. Wat je dan krijgt is een ijzersmaak die echt niet fijn is. Kaas en bier zijn daarentegen bijna altijd een voltreffer.’ Serveer twee verschillende bieren bij dit kaasplateau om te mixen en te matchen. Lekker zijn Brand Zwaar Blond en Breugem Saense Stout.

Bereiding

1. Verhit de olie in een steelpan en bak hierin de ui en gember 3 minuten op matig vuur. Voeg de peren, azijn, suiker, rozijnen, zout en specerijen toe en verhit alles nog 5 minuten. Schep regelmatig om. Doe in een kom en laat afkoelen. Serveer bij het kaasplateau.

Credits Recepten Eke Mariën Fotografie Jeroen Niezen

Voor 6-8 personen

Kaasplateau 

  • 100 g Le Petit Doruval (roodschimmel uit het Groene Hart)
  • 100 g Dikhoeve Skeapsrond  (bio schapenbrie uit Ransdorp)
  • 100 g Leidse Komijnekaas
  • 100 g Bastiaanse blauwe  (van bio kaasmakerij Bastiaansen)
  • 100 g Velthuyzen Honingklaver (harde kaas met uitgesproken smaak)
  • 100 g Vacherin Witrik  (soort Vacherin Mont d’or maar dan uit Waterland)
  • goed brood of toast

Peren gemberchutney 

  • 1 ui, gesnipperd
  • stukje gember van 3 cm, geraspt
  • 3 stevige peren (niet te rijp), geschild en in kleine blokjes
  • 1 el koolzaadolie
  • 2 el wittewijnazijn
  • 25 g suiker
  • 25 g gele rozijnen
  • 1 tl kardemom
  • ½ tl kaneel
  • 1 kruidnagel
  • ½ tl zout

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine