Haverpannenkoek uit Staffordshire

Haverpannenkoek uit Staffordshire

Deze oatcakes waren een traditioneel ontbijt voor mensen die in de pottenbakkerijen werkten van Stoke-on-Trent en omstreken. Daar kon je ze ’s ochtends vroeg kopen bij een hole-in-the-wall oatcakewinkeltje, wat niet meer was dan een raam in een huis vanwaaruit de oatcakes werden verkocht. De laatste hole-in-the-wall sloot in 2012 haar deuren en daarmee ging deze traditie verloren. In sommige ’s en pubs kun je nog oatcakes krijgen als ontbijt. In lokale winkels kom je ze ook nog tegen en bij kleine bakkers kun je ze zelfs per stuk kopen.

Bereiding



1. Vermeng het havermeel, volkorenmeel, gewone bloem, suiker en het zout in een grote kom. Laat de gist wellen in de melk. Voeg het water en de melk toe aan de droge ingrediënten en vermeng goed. Bedek de kom met plasticfolie of een vochtige theedoek en laat 1 uur rusten.

2. Bak de oatcakes aan beide zijden in boter, reuzel of olie in een gietijzeren pan of pan met dikke bodem. Het makkelijkst is om een soeplepel beslag in het midden van de pan te gieten en het vervolgens naar buiten toe uit te smeren.

3. Je kunt deze oatcakes makkelijk invriezen. Serveer met spek, worstjes, kaas gesauteerde champignons of zoetigheid.


Benieuwd geworden naar Engeland? Lees hier meer over onze avonturen en aanraders in ons mooie buurland.
 

Voor 10-12 oatcakes

  • 225 g havermeel


  • 100 g volkorenmeel


  • 100 g bloem


  • 1 tl suiker


  • ½ tl zeezout


  • 450 ml lauwe melk


  • 7 g gist


  • 500 ml lauw water





  •  


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine