Supermakkelijk, geen mixer nodig. Enkel een pan, smelten, roeren, raspen en in de vorm. Iedereen kan dit en daarom is dit ook een heerlijk recept om thuis te maken. Ik zorg altijd dat ik deze koek in de vriezer heb liggen. Krijg ik onverwacht visite, dan warm ik de koek na het ontdooien even op in de oven en hebben we iets lekkers bij de thee.
Voorbereiden
1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de bakvorm in met boter en leg een stuk bakpapier op de bodem.
2. Smelt de boter op laag vuur in een middelgrote pan. Haal de pan van het vuur. Roer de basterdsuiker door de gesmolten boter, gevolgd door de havermout. Roer tot slot het zelfrijzend bakmeel erdoor.
Vullen
1. Verdeel de helft van het deeg over de bodem van de ingevette bakvorm en druk goed aan. Zorg dat de bodem gelijkmatig bedekt is.
2. Rasp de appels grof. Je hoeft de appels niet te schillen. Breng de geraspte appel op smaak met de kaneel. Verdeel de appel zonder het vocht gelijkmatig over de deegbodem en druk licht aan.
3. Verkruimel het overige deeg grof, verdeel deze grove kruimels over de geraspte appel en druk licht aan.
Bakken
Zet de bakvorm op het rooster in het midden van de oven en bak de koek in 40 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen in de vorm, haal uit de vorm en snijd daarna in vierkantjes om te serveren.
Credits fotografie: Mitchell van Voorbergen