Of madeleines altijd zoet zijn? Nee hoor, hartig zijn ze minstens zo briljant. Dat laat dit recept maar weer eens zien. We gebruiken hier een gruyère AOP, een geweldige kaas die het fantastisch doet in allerlei baksels. Hoe we hem zouden omschrijven? Lekker pittig en toch elegant. Hij smelt als de beste, dus we zouden zeggen: oven aan, beslagkom in de aanslag en bakken maar!
1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C) en zet hem op de stand waarbij hij van boven en onder verwarmt. Vet de madeleinevorm in met boter.
2. Mix de bloem, het bakpoeder, het ei, de Griekse yoghurt en een beetje zout en peper in een keukenmachine of met een handmixer glad. Spatel 45 g gruyère en de lavendel er portiegewijs doorheen.
3. Schep kleine hoopjes van het beslag in de vorm en bak de madeleines 10-15 minuten in de oven tot ze stevig aanvoelen en goudbruin zijn van kleur.
4. Laat de madeleines een beetje afkoelen en bestrooi voor het serveren met wat extra Gruyère.
Wist je dat…
We gebruiken de Le Gruyère AOP, een Zwitserse kaas die volgens traditioneel recept in de omgeving van het stadje Gruyères wordt gemaakt. De smaak is fijn, complex en elegant tegelijkertijd. Hoe de kaas aan deze smaak komt? Dankzij de eersteklas rauwe melk van ‘lokale’ koeien. Gedurende het rijpingsproces worden de wielen met veel zorg in een pekelbad gedompeld en daarna regelmatig ingewreven met zout en water. Dankzij dit vocht ontwikkelt er een vetachtig laagje, die de rijping van de kaas versnelt. Hij wordt minimaal 5 maanden gerijpt en laten ze hem langer liggen – zo’n 7 tot 12 maanden – dan kun je met een gerust hart zeggen: een volgerijpte kaas.