Groenteburgers met uienmarmelade

Groenteburgers met uienmarmelade

Zelf je eigen groenteburgers maken is natuurlijk veel indrukwekkender dan kant-en-klare vleesvervangers uit de supermarkt serveren. En met dit recept weet je zeker dat je tevreden eters aan tafel hebt.  Aubergine en portobello ’s vormen de basis van de burger. Verse uienmarmelade en harissamayonaise geven de finishing touch. Serveer ze op licht geroosterde broodjes en je waant je in een Amerikaanse Diner. Zelfs de grootste vleeseter zit te smullen!

Bereiding



1. Smelt voor de marmelade de boter in een grote steelpan. Voeg de ui en de knoflook toe met flink wat zout en peper. Bak de ui op middellaag vuur ongeveer 20 minuten, tot hij mooi goudbruin en gekaramelliseerd is. Draai het vuur hoger en blus af met de balsamico. Voeg de suiker toe en bak de ui nog 5 minuten. Voeg dan nog wat zout en peper toe en laat de ui afkoelen tot kamertemperatuur.

2. Verwarm voor de burgers 2 eetlepels olijfolie in een grote pan. Bak daarin de paddenstoelen op hoog vuur tot ze kleur hebben en al het vocht is verdampt. Doe ze in een kom en laat ze afkoelen.

3. Zet de pan weer op het vuur. Verwarm in nog 2 eetlepels olie de aubergine goudbruin en gaar; schep de blokjes rond in de pan zodat ze niet aanbranden. Haal de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen.

4. Doe de afgekoelde paddenstoelen en aubergine met de knoflook, de bruine saus, het broodkruim, het ei en de kruiden in een keukenmachine. Voeg zout en peper toe en meng alles goed. Vorm met natte handen 4 dikke burgers van het mengsel en leg deze op een met bakpapier bekleed bord. Zet ze 1 uur in de koelkast.

5. Verwarm een scheut olijfolie in een koekenpan. Bak de burgers ongeveer 4 minuten per kant op middelhoog vuur, tot ze gaar zijn.

6. Verwarm de gril voor op middelhoge temperatuur. Halveer de broodjes en rooster de snijvlakken licht. Beleg de burgers met de kaas en laat ze onder de gril smelten.

7. Meng de mayonaise met de harissa. Bestrijk hiermee de onderste helft van de broodjes en verdeel er sla en uienmarmelade over. Leg de burgers erop, voeg de augurk toe en tot slot nog een lepel harissamayonaise. Druk de bovenste helft van het broodje er voorzichtig op.

Heerlijk met zoete-aardappelfrieten en venkelradijscoleslaw .
 

Voor 4 personen, bereiding 1 uur + 1 uur koeltijd.

olijfolie



Voor de groenteburgers:

  • 250-300 g platte paddenstoelen of portobello’s, in stukken van ca. 1 cm
  • 1 grote aubergine (ca. 400 g), in stukjes van ca. 1 cm
  • 6 tenen knoflook, gepeld en geperst
  • 3 el bruine saus, zoals HP of worcestershire
  • 175 g vers broodkruim
  • 1 ei
  • 1½ tl gedroogde-kruidenmix naar keuze
  • zeezout en versgemalen zwarte peper


Voor de uienmarmelade:

  • 25 g boter
  • 3 rode uien, in dunne ringen
  • 1 teen knoflook, gepeld en geperst
  • 60 ml balsamicoazijn
  • 2 el bruine basterdsuiker


Voor erbij:

  • 4 zachte witte ronde broodjes gehalveerd
  • 100 g gerookte cheddar in plakjes
  • 6 el mayonaise
  • 1-2 tl harissapasta
  • blaadjes babygem
  • plakjes augurk


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Alle vega(n) recepten