Bij het Armeense cultuurcentrum annex granaatappelwinkel annex restaurant Badguèr in Beiroet werden we verrompeld door de gevulde wortels. De combinatie van kruidige kruidnagel met zoetzure granaatappelmelasse en de zoetige wortel is werkelijk heerlijk. Helemaal als je omringd wordt door granaatappels in al hun verschijningsvormen (in Armenië is de granaatappel het symbool voor vruchtbaarheid en overvloed) en enthousiast personeel dat je alles van de kaart wil laten proeven en daar redelijk in slaagt! Wat rest, is thuis proberen het na te maken… Best goed gelukt, toch?
1. Maak de wortels schoon en snijd ze in stukken van circa 5 cm hoogte. Boor de kern uit elk stuk (probeer het met een appelboor, lukt het niet goed? Kook de stukken wortel dan eerst voor totdat ze zacht zijn, dan gaat het makkelijker).
2. Meng het gehakt met de rijst. Pel de knoflook en vijzel de teen met de kruidnagel fijn. Voeg het toe aan het gehakt-rijstmengsel. Doe er ook de seven spice, kaneel en naar smaak wat peper en zout bij. Vul de wortels met wat gehaktmengsel. Zet de stukken gevulde wortel rechtop in een passende pan en voeg de tamarinde, espresso, granaatappelmelasse, een scheutje water en wat peper en zout toe. Kook de wortels met het deksel schuin op de pan in circa 25 minuten gaar (voeg eventueel wat extra water toe als het droogkookt). Als je de wortels niet hebt voorgekookt, duurt het ongeveer 45-60 minuten. Bestrooi naar smaak met wat fijngesneden peterselie of koriander en serveer warm.
Dit recept komt uit het boek ‘Souq, tafel vol Mezze’ van Nadia Zerouali (€29,95, Fontaine uitgevers).