Als je aan de herfst denkt, denk je al snel aan… pompoenen. Combineer ze met wat bittere groenten en romige, zoute blauwe kaas en je kunt jezelf al bijna rond een knapperend haardvuur zien zitten. Je kunt psylliumvezels bij natuurvoedingswinkels of online kopen.
1. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Meng alle ingrediënten voor de lijnzaadkoek in een kommetje en laat alles 5 minuten staan zodat de psylliumvezels en de zaadjes het water kunnen absorberen.
2. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid het lijnzaadmengsel er zo dun mogelijk (en liefst zonder gaatjes) over uit; je kunt hiervoor een paletmes gebruiken. Zet het geheel in de oven en bak het tot de laag volledig uitgedroogd is; dit neemt circa 30 minuten in beslag. Haal de bakplaat uit de oven en verhoog de oventemperatuur tot 210 °C.
3. Doe de pompoenpartjes en -stukjes in een grote braadslede. Hussel de olijfolie erdoor en bestrooi alles met een beetje zout en peper. Rooster de pompoen 30 minuten in de hete oven, tot de randjes goudbruin kleuren en het vruchtvlees zacht is; schud alles halverwege de baktijd even om.
4. Maak ondertussen de blauwe-kaasdressing: doe alle ingrediënten in de mengkom van een kleine foodprocessor en pureer alles glad. Zet de dressing even apart.
5. Voeg de spinazie, boerenkool en roodlof toe aan het hete pompoenmengsel in de braadslede en meng alles goed. Verdeel de salade over een grote serveerschaal en sprenkel de dressing erover.
6. Garneer alles met de ‘lijnzaadkoek’, in stukjes, en voeg tot slot de verkruimelde blauwe kaas toe.