‘Ik heb een zwak voor ouderwetse, Hollandse vergeten groenten. Het voelt alsof ik ineens goed bevriend raak met mensen die ik al heel lang ken. Aardperen hebben zo’n zachte, pikante, krokante structuur, waardoor ik er vorige winter verslingerd aan raakte. “Eerst negeerde je ons, en nu ben je verslaafd aan ons,” zeiden ze. Kervelwortel is moeilijk te vinden, maar als je het vindt, beloof me dan dat je een grote bos meeneemt. Hij is erg zoet, zoeter zelfs dan pastinaak, en enorm lekker zo uit de oven. Dit gerecht heeft een verdiepende, versterkende edge. Chimichurri is een traditionele Argentijnse kruidensaus, die dit gerecht een extra vleug finesse meegeeft. Voor de echte wintergroentefan is dit gerecht een must.’ Aldus Alexander Gershberg in zijn nieuwe boek Energy & Vegan.
1. Verhit de oven voor op 180 °C.
2. Breng in een soeppan 1 liter water aan de kook. Voeg de aardperen toe samen met een flinke snuf zout en laat 10 minuten afgedekt koken op middelhoog vuur. Haal de aardperen uit het water (bewaar het water) en leg ze op een bakplaat.
3. Doe de kervelwortel in hetzelfde kokende water en laat 10 minuten koken. Haal uit het water en leg op de bakplaat. Zorg ervoor dat de wortels met hun snijvlak naar boven op de plaat liggen. Besprenkel royaal met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Zet in de voorverwarmde oven en bak 25 minuten of tot de groenten goudbruin zijn.
4. Doe alle ingrediënten voor de chimichurri in een keukenmachine en voeg 60 milliliter water toe. Pureer tot alles zich goed vermengd heeft, maar de saus niet te glad is. Serveer de geroosterde groenten met de chimichurri.
Dit recept komt uit Energy & Vegan van Alexander Gershberg. Klik hier voor alle kookboeken van Alexander Gershberg.