Ik heb dit gerecht vaak gemaakt tijdens workshops en evenementen, aangezien je het eenvoudig in elkaar draait en het ideaal is voor grote gezelschappen. Je hoeft alleen maar de groenten te roosteren – bloemkool, venkel, wortels en pompoen – en de limabonen om te scheppen met een citroenige za’atardressing. Meng alles, besprenkel met tahindressing en bestrooi met de krokante dukkah. Perfectie.
1. Verwarm de oven voor tot 180 °C.
2. Leg de noten en zaden voor de dukkah op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ze 12 minuten in de oven. Haal ze uit de oven en laat afkoelen, maar zet de oven niet uit.
3. Verdeel de groenten over meerdere bakplaten zodat ze niet op elkaar komen te liggen en besprenkel ze met de olie. Strooi er zeezoutvlokken en peper
4. Bak de groenten 50-60 minuten in de oven tot ze vanbinnen zacht zijn en vanbuiten gekaramelliseerd. Houd een oogje in het zeil, want de tijden kunnen per groente nogal variëren.
5. Doe voor de za’atardressing alle ingrediënten in een grote pot met deksel, sluit af en schud. Voeg de limabonen toe en schud weer. Zet opzij.
6. Pureer alle ingrediënten voor de tahindressing plus 3-4 eetlepels water met een staafmixer of in een kleine keukenmachine tot een romig mengsel.
7. Doe de geroosterde noten en zaden voor de dukkah met de chilivlokken in een kleine keukenmachine (of een specerijenmolen). Maal met de pulseknop in intervallen van 1 seconde. Check de consistentie tijdens elke interval, want het mag geen meel worden. Breng op smaak met zeezoutvlokken.
8. Leg voor het serveren een deel van de geroosterde groenten om en om op een bord, gevolgd door wat bonen. Besprenkel met tahindressing, bestrooi met wat dukkah en herhaal. Bestrooi tot slot met lekker veel verse kruiden.
Speciaal voor jou stelden we een heel weekmenu samen van Rebels Lekker. Het weekmenu kan je hier downloaden: