Dit recept maakten we voor het jubileumnummer van Jamie magazine. Sindsdien staat deze gepofte zoete aardappel met feta, kikkererwten en spekjes sowieso twee keer per maand op het menu. Zomer of winter, herfst of lente, eigenlijk altijd wel. Als je vegetarisch bent, kun je de spekjes weglaten en hiervoor in de plaats wat pompoenpitten gebruiken – ook lekker!
1. Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Verdeel de ongeschilde zoete aardappels over de bakplaat, schuif ze in de voorverwarmde oven en pof ze in ongeveer 45 minuten gaar ‒ controleer of de aardappels gaar zijn door er een houten prikker in te steken; als-ie er gemakkelijk inglijdt, zijn ze klaar.
3. Verhit intussen voor de vulling een grote koekenpan op middelhoog vuur, doe de spekreepjes erin en bak ze in ongeveer 5 minuten krokant.
4. Doe de kikkererwten bij de spekjes in de pan, voeg de uisnippers toe samen met de gehakte peterseliesteeltjes en de komijn, en bak ze 1-2 minuten mee.
5. Draai het vuur uit, strooi de rasp van een hele citroen over het spekjeskikkererwtenmengsel en knijp er dan een halve citroen over uit. Roer dit alles door elkaar en houd zolang apart.
6. Halveer de avocado met een scherp mesje, verwijder de pit en haal de schil eraf. Leg het avocadovruchtvlees op een snijplank (met de platte kant naar beneden) en snijd het in dunne plakjes. Knijp de andere helft van de citroen erover uit, doe de plakjes in een kommetje en houd ze apart.
7. Haal de zoete aardappels als ze gaar zijn uit de oven en snijd ze in de lengte doormidden ‒ gebruik eventueel een schone theedoek om de hete aardappels beet te kunnen pakken.
8. Leg de gehalveerde aardappels op een grote schaal (of verdeel ze over vier borden) en verdeel het spekjeskikkererwtenmengsel erover.
9. Strooi dan de feta erover en bestrooi als laatste met de peterselieblaadjes, geroosterde pompoenpitten en cress. Serveer en geef de avocado erbij.
Kies je topping
Zin in een andere vulling? We geven je hier twee ideeën, maar je kunt natuurlijk ook andere ingrediënten kiezen die je lekker vindt.
Recept Ingmar Niezen Fotografie Saskia van Osnabrugge (Food)styling Marieke Verdenius