Heb je de recepten van worstenmaker Samuel Levie al gespot op onze site? Dit is weer zo’n juweeltje: gedroogde worst met oer-Hollandse andijvie. Of is het misschien wel Italiaans? Samuel: ‘In Italië worden bladgroenten als cime di rapa, brocoletti en andijvie vaak geserveerd met ansjovis en peperoncini (gedroogde pepertjes). Tijdens onze stage bij de Toscaanse slagerij Savigni’s kwamen we erachter dat gedroogde chiliworst er ook heerlijk bij is.’
1. Snijd de andijvie in de lengte in vieren en kook de groente 2 minuten in ruim kokend water.
2. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Draai het vuur laag en voeg de knoflook, verkruimelde peperoncini en blokjes worst toe. Bak tot de knoflook een beetje verkleurt, maar niet te veel, dan wordt hij bitter. Schenk er flink wat olijfolie bij.
3. Giet de andijvie af in een vergiet, laat goed uitlekken en schep hem in de pan bij het worstmengsel. Roer alles goed door zodat de smaken intrekken en knijp de halve citroen erboven uit. Serveer meteen.
Credits recepten Samuel Levie Fotografie Saskia van Osnabrugge
4-6 personen