Deze combinatie van knapperige, geroosterde zwarte bonen, bimi en romige avocado is absoluut onze favoriet. Vooraf doet je oven wat voorwerk, samen met wat verse sla en wat avocado krijg je een hele mooie, smakelijke en gezonde combinatie. Heerlijk als bijgerecht als je uitgebreid wil koken vanavond, maar ook makkelijk als doordeweekse maaltijd wanneer je minder tijd hebt. Roer er dan wat grof gesneden veldsla of waterkers doorheen en dien op met bruine rijst.
1. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Doe de bimi in een kom en giet er water uit een volle waterkoker overheen. Laat 1 minuut staan en giet goed af, klop droog met een theedoek en leg de bimi in de braadslede. (Dit blancheren lijkt misschien onbelangrijk, maar het is heel goed voor de textuur van de bimi wanneer je het gaat roosteren.)
2. Doe de zwarte bonen en de rode ui in de braadslede en roer vervolgens de knoflook, chipotlepeper en olijfolie door het geheel, zorg ervoor dat er voldoende olie in de uiteinden van de bimi komt, zodat hij knapperiger wordt. Strooi het zeezout eroverheen en zet 15-20 minuten in de oven, tot de bimi lekker geblakerd is.
3. Klop ondertussen de limoenrasp met het limoensap en de extra vierge olijfolie door elkaar als dressing.
4. Roer zodra de bimi klaar is de dressing erdoorheen, samen met de gesneden avocado en de gehakte pinda’s. Proef en voeg naar smaak extra limoensap toe (door de pinda’s zal het gerecht zout genoeg zijn). Dien gelijk op.
Variatietip: wanneer je dit gerecht als een maaltijd voor doordeweekse avonden maakt, roer er dan grof gesneden veldsla of waterkers doorheen en dien op met bruine rijst.