“Dit heerlijke gerecht is als brunch of nagerecht een echte verwennerij, vooral ’s zomers, want dan zijn de steenvruchten rijp. Ik ben verzot op de subtiele smaken van de specerijen en de geurige sinaasappelschil in het kleverige, gekaramelliseerde vruchtensap. Het verbindende element is de schep kaneelroom bovenop, die smelt in het fruit en het warme, gebakken brood. Neem er fruit voor dat al rijp maar nog stevig aanvoelt, want het moet karamelliseren en gaar worden zonder zijn vorm te verliezen.” – Ben Tish
1. Verhit de oven tot 180 °C/160 °C (hetelucht).
2. Meng de vruchten in een kom met de kristalsuiker, honing, 75 g boter, specerijen, tijm en sinaasappelschil.
3. Schep alles op een bakplaat en verspreid het. Zet het in de oven en bak 35-45 minuten of tot het fruit lekker zacht is en het sap en de suiker gekaramelliseerd en kleverig zijn. De oventijd hangt af van het vochtgehalte en de rijpheid van het fruit.
4. Klop de slagroom intussen tot er stijve pieken blijven staan. Roer er snel de suiker en kaneel door en zet de room in de koelkast.
5. Haal het fruit uit de oven en laat het een beetje afkoelen. Bak intussen het vruchtenbrood.
6. Doe dat in 2 gedeeltes. Smelt de helft van de resterende boter in een grote koekenpan tot hij
begint te schuimen. Bak 2 sneden vruchtenbrood aan beide kanten goudbruin. Laat ze op keukenpapier goed uitlekken. Herhaal dat met de 2 andere sneden en de laatste boter.
7. Leg een snee vruchtenbrood op elk bord en schep er het fruit op. Overgiet alles met het gekaramelliseerde sap en leg er een royale schep kaneelroom op.
Credits beeld: Kris Kirkham
Voor 4 personen
Kaneelroom: