Gebakken pasta met asperges, pancetta & kaas

Gebakken pasta met asperges, pancetta & kaas

Al het eten leidt naar Rome. Je zou het bijna denken als je het kookboek ‘Verrukkelijk Rome’ (waar dit recept uit komt) openslaat. De auteur van dit pracht boek, Eleonora Galasso, vertelt: ‘Dit gerecht is warm en koud verrukkelijk en is perfect als je net als ik graag je koelkast plundert. Groot of klein: niemand kan deze pasta weerstaan, geloof me.’ Doen we meteen, nu al zin in een bordje!

Bereiding

1. Breek de houtige uiteinden van de asperges, snijd de topjes eraf en houd deze zolang apart. Snijd de stengels in stukjes van 1 cm.

2. Zet een kleine pan water met wat zout op het vuur, breng aan de kook en voeg de aspergetopjes toe. Blancheer ze 3 minuten, giet ze dan af en houd de topjes zolang apart.

3. Breng een tweede pan water met wat zout aan de kook. Draai als het water kookt het vuur laag, zodat het water net aan de kook blijft.

4. Verhit ondertussen de olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag, voeg de prei toe en bak al roerend in ongeveer 5 minuten bruin. Voeg de aspergestengels toe en bestrooi de stukjes met een beetje zout.

5. Bak het prei-aspergemengsel  onder af en toe roeren 20 minuten  tot de asperges zacht en gaar zijn ‒ voeg elke 5 minuten een soeplepel heet water toe om te voorkomen dat de prei en asperges aanbakken. Doe het mengsel in de keukenmachine en pureer goed. Houd zolang apart.

6. Verwarm de oven voor op 180 °C  en vet een ovenschaal (35 x 20 cm)  in met wat boter. Verhit de melk op laag vuur in een kleine pan ‒ zorg ervoor dat de melk niet aan de kook raakt.

7. Zet een tweede kleine pan op laag tot middelhoog vuur, voeg de boter- blokjes toe en laat smelten. Voeg dan de nootmuskaat en bloem toe, roer  er een gladde roux van en breng op smaak met wat zout.

8. Voeg langzaam en al roerend de warme melk toe, zodat er een gladde en romige saus ontstaat. Breng dan zachtjes aan de kook, neem de pan  van het vuur en houd zolang apart.

9. Vul een grote pan met water, voeg een snuf zout toe en breng aan de kook. Doe de fusilli (of penne) in het kokende water en kook ze de helft  van de kooktijd die op de verpakking staat aangegeven (5-7 minuten).

10. Giet de pasta af en doe hem samen met de saus, twee derde van de kaas en de helft van de aspergepuree in een kom. Roer dit alles door elkaar en doe het mengsel dan in de ingevette ovenschaal.

11. Verdeel de aspergetopjes en de pancetta erover, schenk er dan de rest  van de aspergepuree over en bestrooi met de overige kaas. Zet de schaal  20-25 minuten in de voorverwarmde oven en bak dit alles tot er een mooie goudgele korst ontstaat.

12. Neem uit de oven, strooi het brood- kruim erover en snijd het ovengerecht dan in rechthoekige stukken. Serveer meteen of laat afkoelen (want koud is het ook erg lekker!).

Credits: Recepten Eleonora Galasso  Fotografie David Loftus. Deze recepten zijn afkomstig uit het boek ‘Verrukkelijk Rome’ (Uitgeverij Good Cook).

6 personen

  • 500 g groene of wilde asperges
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1 prei, gewassen, in dunne ringen
  • 100 g boter, in blokjes, plus extra
  • 500 ml melk
  • 1 tl nootmuskaat
  • 100 g bloem
  • 400 g fusilli of penne
  • 150 g provolone, fontina  (zie tip) of milde cheddar
  • 150 g pancetta of gerookt  spek, in blokjes
  • 50 g broodkruim

Tip Fontina is een rauwmelkse  kaas met een licht zoete, nootachtige smaak, die oorspronkelijk uit het noordwesten van Italië komt. Je kunt ’m kopen bij de kaasboer of Italiaanse delicatessenwinkels, maar ook online (bijvoorbeeld via lindenhoff.nl of naarpaul.nl).


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine