Gebakken dorade met verse tomatensambal

Gebakken dorade met verse tomatensambal

Dit recept voor gebakken dorade ziet er misschien ingewikkelder uit dan het is. Je maakt deze dorade in zijn geheel en dat kan best een beetje spannend zijn. Toch is een hele dorade klaarmaken misschien nog wel makkelijker dan doradefilet. De smaak is in ieder geval waanzinnig en oefening baart kunst. In dit geval een klein en easy kunstje met groots resultaat!

Bereiding



1. Snijd de dorade diagonaal in en masseer rondom in met het limoensap en ½ theelepel zout. Laat 15 minuten intrekken.

2. Maal in de vijzel het overige zout, de sjalot, lomboks en de rawits tot een fijne boemboe. Verhit wat olie in een wok op middelhoog vuur en fruit er de boemboe ongeveer 10 minuten in. Voeg de ketjap en 100 milli liter water toe en kook het geheel 5 minuten in.

3. Wentel de dorade door de boemboe en zorg ervoor dat de vis rondom volledig bedekt is.

4. Verhit wat olie in een wok of grillpan en bak de dorade in ongeveer 7 minuten rondom goudbruin en gaar. Serveer met de verse tomatensambal.

Verse tomatensambal
Deze sambal uit Manado lijkt op een salsa: fris, pittig en zuur. Sambal wordt in Indonesië bijna altijd vers bij de maaltijd gemaakt. De gebakken sambals kunnen bewaard worden, maar een verse sambal zoals deze dabu dabu is eigenlijk op de dag zelf het lekkerst. Deze sambal is lekker bij versgebakken vis.

1. Meng het limoensap met het zout, de palmsuiker en de sjalot. Roer goed door en laat 20 minuten trekken.

2. Voeg dan de lomboks, rawits, tomaten en het citroenbasilicum toe.

3 .Verhit in een steelpan op middelhoog vuur de olie en roer die door de verse sambal.

 

Voor 4 personen. Bereiding 30 minuten.

  • 1 grote dorade
  • sap van 1 limoen
  • 1½ tl zout
  • 3 sjalotten, gesneden
  • 5 lomboks, gesneden
  • 7 rawits, gesneden
  • olie, om in te bakken
  • 1 el ketjap manis
  • verse tomatensambal*


Benodigdheden

  • vijzel
  • grillpan (eventueel)


*tomatensambal (35 minuten)

  • sap van 1½ limoen
  • ½ tl zout
  • ½ tl palmsuiker
  • 3 sjalotten, fijngesneden
  • 5 rode lomboks, in fijne ringen
  • 5 groene lomboks, in fijne ringen
  • 7 rode rawits, in fijne ringen
  • 7 groene rawits, in fijne ringen
  • 4 tomaten, in blokjes van 1 x 1 cm
  • 10 g citroenbasilicum
  • 3 el olie




 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine