Garnalenspiesjes met ananas-chili chutney

Garnalenspiesjes met ananas-chili chutney

Visexpert Bart van Olphen: ‘Deze garnalen zijn nog niet gepeld, dus je kunt ze niet direct van het stokje eten; de spies is vooral een handig hulpmiddel om de garnalen tegelijkertijd te kunnen grillen.’ Onze tip: pas wel op met de spiesstokjes, deze kunnen erg heet worden. Dat klinkt misschien als een open deur, maar geloof ons: het gaat nog vaker fout dan goed…

Bereiding



1. Steek de barbecue aan, wacht tot de vlammen gedoofd zijn en laat hem goed heet worden. Schil de ananas, verwijder de harde kern en snijd het vruchtvlees in blokjes (à 1 cm).

2. Pel de ui en snipper hem fijn. Snijd de chilipeper in heel dunne ringetjes en verwijder eventueel de zaadjes en zaadlijsten als je  die te scherp vindt.

3. Verhit een scheut olie in een pan op middelhoog vuur, voeg  de uisnippers en chilipeper toe en bak ze in 4-5 minuten zacht.

4. Schil en rasp de gember. Draai het vuur laag, voeg de blokjes ananas toe aan het ui-pepermengsel, gevolgd door de geraspte gember, suiker, azijn, 100 ml water plus een halve theelepel zout. Breng dit alles aan de kook op middelhoog vuur, draai dan het vuur laag en laat 20 minuten zachtjes koken.

5. Doe intussen de garnalen met 1 eetlepel plantaardige olie in een kom, schep voorzichtig om en voeg zout toe naar smaak. Verdeel de garnalen over 4 spiesen en gril ze 2-3 minuten per kant.

6. Neem de pan met het ananas-chilimengsel van het vuur, laat iets afkoelen en stamp het dan tot een grove chutney. Rits de blaadjes van de koriandertakjes en snijd de lente-ui in ringetjes. Doe de chutney over in een kleine kom en voeg de rasp van ¼ limoen,  de meeste korianderblaadjes en de lente-ui toe.

7. Knijp een halve limoen uit boven de garnalen en haal de spiesen dan van de barbecue. Serveer de garnalen samen met de ananaschilichutney en strooi de bewaarde korianderblaadjes erover.

Credits: recepten: Bart van Olphen. Fotografie: David Loftus

 

4 personen

  • 1 ananas
  • 1 ui
  • 1 rode chilipeper
  • plantaardige olie
  • duimgroot stukje gemberwortel
  • 3 el fijne kristalsuiker
  • 100 ml wittewijnazijn
  • 12 garnalen, met kop en staart
  • 5 takjes koriander 
  • lente-ui
  • 1 limoen


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief