Stellendamse garnalen-cocktail

Stellendamse garnalen-cocktail

De beroemdste garnalen van Nederland komen uit Stellendam, een vissersplaatsje op het eiland Goeree-Overflakkee. Ze worden er voor de kust gevangen en tot nog niet zo lang geleden ook nog met de hand gepeld. Dit ‘gornetsnokken’ (garnalen pellen op z’n Flakkees) gebeurde vroeger gewoon aan de keukentafel. Het was de taak van vrouwen en kinderen, die op die manier thuis hun bijdrage leverden aan de economie van het dorp. Versgepelde Stellendamse garnaaltjes zijn zalig zoet en verfijnd van smaak. Maar uiteraard kun je deze overheerlijke retrococktail ook met andere Hollandse garnaaltjes maken.

Bereiding

1. Klop in een kommetje de slagroom lobbig.

2. Roer in een andere kom de mayonaise los met de tomatenketchup en sherry. Spatel de slagroom erdoor. Proef en maak de cocktailsaus op smaak met cayennepeper, worcestershiresauce, zout en peper, en citroensap.

3. Leg de slabladeren in vier cocktailglazen en verdeel de garnalen erover. Lepel de saus erover.

4. Garneer de garnalencocktails met een toefje peterselie en met een schijfje citroen aan de rand van het glas.

Voorgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd 20 minuten

  • 5 el slagroom
  • 2 volle el mayonaise
  • 2 el tomatenketchup
  • 1 el droge sherry cayennepeper, naar smaak
  • worcestershiresauce, naar smaak
  • zout en peper
  • citroensap
  • 4 mooie, kleine boterslabladeren
  • 300 g gepelde Hollandse  grijze garnalen (gepeld gewicht)
  • 4 toefjes (krul)peterselie
  • 4 schijfjes citroen

Benodigdheden

  • 4 cocktailglazen

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine