Onze visexpert Bart van Olphen: ‘Is het frikadel of frikandel? In dit geval lijkt geen van beide op de frikandel zoals wij hem hier in Nederland kennen bij de snackbar. Oedang betekent garnaal en frikadel koekje. Net even anders en niet met curry en mayo, maar geserveerd met zoetzure radijsjes. Heerlijk!’
1. Breng in een kleine pan de azijn en suiker aan de kook. Haal de pan van het vuur en laat iets afkoelen. Doe de radijsjes in een weckpot, schenk het zoetzure mengsel erover en zet minimaal 3 uur apart.
2. Week de sneetjes brood in de melk en scheur er kleine stukjes van. Meng dit met de fijngesneden garnalen, het ei, de sjalot, knoflook, gember en peterselie. Voeg de sambal, ketoembar en laos toe en kneed tot alles goed is gemengd. Breng eventueel op smaak met wat zout en peper.
3. Voeg zo veel paneermeel toe tot het mengsel niet meer zo plakkerig aanvoelt , verdeel het in vier gelijke ballen en druk ze een beetje plat. Bekleed een bord met plasticfolie, leg de frikadellen erop en laat ze 15 minuten opstijven in de koelkast.
4. Verhit een laag olie in een diepe pan met dikke bodem op 160 °C en frituur de frikadellen in 3 minuten per kant gaar. Serveer met sambal oelek en de zoetzure radijsjes.
Credits Receptfotografie David Loftus; Recepten Bart van Olphen