Domoda met gebakken tong

Domoda met gebakken tong

Bart van Olphen: ‘In Gambia wordt veel Atlantische tong gevangen: een ronde variant en de spitsere tijgertong. Beide soorten zijn zachter dan de Noordzeetong en qua vorm verschillen ze ook van wat wij hier kennen. Deze heerlijke Gambiaanse stoof wordt traditioneel gemaakt met Atlantische tong, maar je kunt ook kiezen voor een andere platvis, zoals schol of schar.’

Bereiding



1. Verhit 2 eetlepels arachideolie in  een grote pan, voeg de uisnippers  toe en bak ze een paar minuten tot  ze beginnen te verkleuren. Voeg dan  de knoflook en fijngesneden pepers toe en bak ze 1½ minuut mee.

2. Voeg de tomatenpuree toe en  verhit al roerend 1 minuut. Doe dan  de gepelde tomaten erbij en kook dit alles 3 minuten.

3. Roer de pindakaas erdoor, schenk  dan de bouillon erbij en breng met  het deksel op de pan aan de kook. Draai het vuur laag en laat 15 minuten zachtjes koken ‒ roer regelmatig.

4. Voeg de stukjes pompoen toe en laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken tot de pompoen gaar is ‒ als  je er met een prikker gemakkelijk in kunt steken, is-ie klaar.

5. Breng dit alles op smaak met zout  en houd zolang warm op heel laag vuur ‒ als de domoda te dik wordt, voeg dan wat water of bouillon toe.

6. Dep de vis droog met een prop keukenpapier en bestrooi ze aan beide kanten met wat zout en peper. Verhit in een grote koekenpan een flinke laag arachideolie, leg de vissen er (in porties) in en bak ze 4-5 minuten per kant, of tot ze goudbruin zijn.

7. Verdeel de stoofpot over 4 borden, leg op elke portie een gebakken tong en serveer meteen.


Credits Fotografie David Loftus  Recepten Bart van Olphen.

4 personen

  • arachideolie, om in te bakken
  • 1 grote ui, gepeld, fijngesnipperd
  • 3 tenen knoflook, gepeld, fijngehakt
  • 2 madame-jeanettes (of rode pepers), zaadjes en zaadlijsten verwijderd, fijngehakt 
  • 2 tl tomatenpuree
  • 1 blik gepelde tomaten (à 400 g), grof gehakt
  • 100 g pindakaas
  • 250 ml kippenbouillon, plus extra 
  • 250 g pompoenvruchtvlees,  in grove stukjes
  • 4 grote tongen (of andere  platvis, à 350 g) of 8 kleine  (à 175 g), zonder kop en vel


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine