Chocolade in overvloed: door het deeg zit niet alleen cacaopoeder, maar ook nog een lading gehakte chocolade. Je kunt dit deeg trouwens als rol invriezen, zodat je altijd snel verse koekjes kunt bakken voor onverwacht bezoek.
1. Doe de boter, basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom en meng tot een romig geheel. Meng de eidooier erdoor. Voeg vervolgens de bloem, het cacaopoeder en de baking soda toe en kneed het tot een deeg. Kneed er als laatst de gehakte chocolade door. Verdeel het deeg in twee rollen met een doorsnede van 3-4 centimeter. Verpak de rollen in plasticfolie en laat ze minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
3. Snijd de deegrollen in plakjes van 1 centimeter dik en leg die met wat tussenruimte op de bakplaat.
4. Bak de chocoladekoekjes in 18-23 minuten en laat ze afkoelen op een rooster.
Tip: In plaats van stukjes chocolade kun je ook 100 gram grof gehakte hazelnoten door het deeg kneden.
Dit recept komt uit het boek ‘De Koekjesbijbel’ van Rutger van den Broek (€29,99, Carrera).
Voor 40 -50 koekjes
Voor het deeg: