Ceviche is vis die is gegaard in limoen- of citroensap; door het zuur verandert het eiwit in de vis van structuur. Voor ceviche moet je superverse vis gebruiken, omdat er aan deze bereidingswijze geen hitte te pas komt, en eventuele bacteriën niet worden gedood.
1. Snijd de doradefilet in plakjes, leg ze in een schaal en bestrooi ze met wat zout. Laat 1 minuut intrekken.
2. Meng het sinaasappelsap, ¾ van het limoensap en de ahornsiroop, en giet het mengsel over de vis. Zet afgedekt 10-30 minuten in de koelkast.
3. Week in de tussentijd de rode ui 10 minuten in de wittewijnazijn, laat uitlekken en houd apart.
4. Meng de ingrediënten voor de zoet-pittige chilisaus.
5. Laat de vis uitlekken, bestrooi met zout en wentel door rest van het limoensap. Verdeel de vis met de ananas over vier borden en bestrooi met de groene peper, ui en koriander. Druppel de zoet-pittige chilisaus erover en garneer met de limoenpartjes. Serveer direct.
Wist je dat…
Dorade is een heerlijke vis voor beginners! Het is een wat vettere vis met een stevige volle smaak. Er zit lekker veel vlees aan en bevat niet veel losse graten. Na het bakken is hij lekker sappig en heeft hij een intense en vlezige smaak. De dorade is een hermafrodiete vis, hij wordt als mannetje geboren en als hij ouder is wordt het een vrouwtje.
4 personen – Bereiding 30 minuten + 10-30 minuten marineren
Voor de zoet-pittige chilisaus: