Deze compacte en rijkgevulde taart heeft door de pistachenoten een baklava-achtige smaak en is heerlijk met bramen. David Loftus, de fotograaf van dit boek, vertelde me heel lief dat een vierkantje hiervan niet zou misstaan in een sterrenrestaurant. Maak indruk op je vrienden door het als toetje serveren. Door het fruit is het gerecht het lekkerst op de dag dat je het maakt.
1. Verwarm de oven voor tot 160°C en leg een vel bak- of vetvrij papier in een taartvorm. Maal de pistachenoten in een keukenmachine, hakmolen of Nurtibullet tot ze fijngemalen zijn (pas op dat je ze niet té fijn maalt, dan worden ze olieachtig).
2. Meng de boter met de suiker tot een gladde substantie. Klop de eieren erdoor. Roer de gemalen pistachenoten, het meel en bakpoeder erdoor en meng goed.
3. Giet het taartbeslag in de voorbereide taartvorm en leg de bramen erbovenop. Zet 25 minuten in de oven, tot de taart is gerezen en stevig aanvoelt. Een spies die je in een stuk zonder bramen prikt moet er schoon uit komen. Geen paniek als de taart is gerezen als een glanzende lappendeken die al je bramen bedekt. Deze kans is het grootst als je kleine bramen gebruikt, maar het heeft geen invloed op de smaak, want ze zitten er immers alsnog in.
4. Laat 5 minuten in de taartvorm afkoelen voor je de taart met papier en al op een ovenrooster laat afkoelen. Bestrooi met poedersuiker voor je het opdient.
Variatietip: laat voor een glutenvrije versie van deze taart de bloem achterwege en voeg 20 g extra gemalen pistachenoten toe. Zorg ervoor dat het bakpoeder ook glutenvrij is.