Boterkoek met gekonfijte gember

Boterkoek met gekonfijte gember

“Mijn oma maakte altijd oer-Hollandse boterkoek. Ik wilde haar verrassen en laten zien dat het ook anders kan. Daarom voegde ik er gekonfijte gember aan toe. Die kun je natuurlijk in een potje kopen, maar ik maak het liever zelf omdat ik dan dichter bij het product blijf.” Aldus Heel Holland Bakt winnares Anna in haar Veel lekkers van Anna‘.

Bereiding

Gember konfijten

Schraap de schil van de gemberwortel er met een lepel af en snijd de gember in kleine blokjes of reepjes. Kook de gember 25-30 minuten in genoeg water om alles onder te zetten. Vang 150 ml van het kookvocht op en breng dit met de suiker weer aan de kook. Voeg de gemberstukjes toe aan de suiker-gembersiroop en laat het 24 uur staan.

Boterkoek maken

1. Verwarm de oven voor tot 170 °C. Bekleed de bakvorm met bakpapier en vet de rand in.

2. Kneed de bloem, de basterdsuiker, de boter en het zout tot een samenhangend deeg. Kneed hier 2-3 eetlepels van de uitgelekte, gekonfijte gember doorheen.

3. Doe het deeg in de bakvorm en druk het met vochtige handen of met de bolle kant van een lepel glad. Bestrijk het deeg met een kwastje met de melk en maak er met een vork een mooi ruitjespatroon in.

4. Bak de boterkoek in 30-40 minuten mooi goudbruin en laat hem minimaal 5 uur in de vorm afkoelen voordat je hem eruit haalt.

Voor ongeveer 12 personen.
Bakgerei:

  • elektrische handmixer of staande tafelmixer
  • boterkoekvorm of springvorm (ø 22 cm)
  • kwastje

Gekonfijte gember

  • 250 g gemberwortel
  • 250 g suiker

Boterkoek

  • 300 g bloem
  • 150 g witte basterdsuiker
  • 275 g boter + extra om in te vetten
  • 1 mespunt zout
  • 2 el melkbereiding

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine