Boekweit noedelsoep met enoki & shiitake

Boekweit noedelsoep met enoki & shiitake

Een lekker soepje gaat er natuurlijk altijd wel in als het buiten guur en ongezellig is. Deze Japanse soep combineert een heerlijke dashi (= bouillon) met enoki (= paddenstoel met de prachtige naam fluweelpootje), shiitake (= de wat bekendere paddenstoelensoort) en soba (= boekweitnoedel). Die wordt afgemaakt met wat Kombu en Nori (= Japans gedroogde zeewier). Los van dit lesje Japans is het een heerlijk hartige soepje dat goed vult door de noedels. Dus Itadakimasu! (= smakelijk eten in het Japans).

Bereiding



1. Maak de dashi: doe de kombu, gedroogde shiitake en de shiitakesteeltjes in een pan en schenk er 1,2 liter koud water over. Laat 1-3 uur weken.

2. Verwarm de dashi op middelhoog vuur tot net onder het kookpunt en haal de pan vlak voor het gaat koken van het vuur. Breng op smaak met zout en roer de rijstazijn en sojasaus erdoor. Schep de kombu eruit en gooi weg. Laat de dashi afkoelen, giet door een met keukenpapier beklede zeef en gooi de shiitake weg.

3. Breng een pan gezouten water aan de kook en kook de boekweitnoedels in 3-4 minuten al dente. Giet af, spoel af onder de koude kraan en laat uitlekken.

4. Breng de dashi in een soeppan aan de kook op middelhoog vuur. Voeg de enoki, lente-uitjes, shiitakehoedjes en noedels toe. Breng weer aan de kook tot de noedels goed heet zijn en de shiitake gaar zijn. Haal de pan dan van het vuur en breng met zout op smaak. Dien meteen op, bestrooid met reepjes zeewier.


 

Voor 4 personen. Bereiding: 15 min, plus 1-3 uur weken. Glutenvrij, vegetarisch.

  • 1 hoeveelheid deeg van boekweitmeel, in spaghettislierten (of gebruik gedroogde boekweitsobanoedels/gedroogde gierstnoedels)
  • 60 g verse enoki
  • 4 lente-uitjes, diagonaal in dunne ringen
  • 8 kleine zeewiersnackvelletjes (kim nori), in dunne reepjes, voor eroverheen
  • voor de dashi
  • 15 g gedroogde kombu, in stukjes
  • 15 g gedroogde shiitake
  • 60 g verse shiitake, steeltjes en hoedjes apart, hoedjes in dunne repen
  • zout
  • 1 tl rijstazijn
  • 1 el sojasaus


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine