Of er nu vrienden gewoon even een taartje komen eten of dat je een spectaculair diner op tafel zet en nog een toetje zoekt: deze plaattaart met een topping van mascarpone en allerlei soorten roodfruit is ideaal om veel mondjes te doen smullen. Serveer je hem als dessert, zet dan alvast de mascarpone klaar en maak het fruit schoon – scheelt weer, en kun jij zolang mogelijk met je gasten aan tafel zitten.
1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Rol het bladerdeeg met bakpapier en al uit en leg dit op de bakplaat. Vouw de randen van het deeg 1 centimeter om, zodat er een opstaande rand ontstaat. Bestrijk die rand met losgeklopt ei en prik het deeg in het midden meerdere malen in met een vork, om te voorkomen dat het bol gaat staan tijdens het bakken. Bak de bladerdeegbodem in 15-25 minuten goudbruin en gaar. Laat hem na het bakken afkoelen op een rooster.
3. Doe voor de vulling de slagroom, poedersuiker en slagroomversteviger in een kom en klop het mengsel stijf op. Snijd het vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit. Doe dit samen met de mascarpone bij de slagroom en klop alles door tot het mengsel goed stijf is.
4. Bestrijk de bladerdeegbodem met het roommengsel en verdeel daar het fruit over. Bestuif de plaattaart voor het serveren licht met poedersuiker.
Credits fotografie: Saskia Lelieveld