Bietjestoren op z’n kop

Bietjestoren op z’n kop

Ook al doet dit recept op geen enkele manier aan Mexico denken, het is wel geïnspireerd op een gerecht dat we daar in een restaurant aten. Na te veel dagen met taco’s, burrito’s en enchilada’s leek deze verse salade te mooi om waar te zijn. Bietjes, sla, wortels en avocado worden fijngesneden en vermengd met limoen, kruiden en olijfolie. De groentes worden gestapeld in een timbaaltje dat je omkeert, met een geitenkaasje erbovenop. Het is gewoon een andere manier om groentes op te dienen. Probeer deze aanpak gerust ook eens bij andere salades.

Bereiding

1. Snijd de slabladeren grof en doe ze in een grote schaal. Schil de bietjes en wortels en rasp ze met de grove kant van een vierkante rasp (of gebruik de foodprocessor). Snijd de komkommer, ui en tomaten in hele dunne plakjes. Halveer de avocado’s, verwijder de pitten, schil ze en snijd het vruchtvlees in blokjes. Hak de kruiden fijn. Doe alles in de schaal. Schenk de olijfolie en het sap van 1 limoen erover en breng op smaak met zout en peper. Schep met je handen goed om zodat alles is bedekt met wat dressing en mooi paars wordt. Proef en voeg extra limoensap toe als dat nodig is.

2. Schep een kwart van de salade in een ramequin of timbaal en druk aan. Leg er een bord op, draai ze samen om en til de vorm voorzichtig op. Maak de groentetoren af met 1 of 2 plakken geitenkaas (als je die gebruikt), geroosterde pijnboompitten en erwtenscheuten. Maak zo nog 3 torentjes. Geniet!

Dit recept is onderdeel van een gratis weekmenu met 7 vegetarische recepten uit The green kitchen travels. Klik op onderstaande afbeelding om het volledige gratis weekmenu te downloaden.

Voor 4 personen. Glutenvrij.

  • 5 grote slabladeren
  • 4 rauwe bietjes
  • 2 wortels
  • ½ komkommer
  • ½ rode ui
  • 5 kerstomaten
  • 3 avocado’s
  • handvol korianderblaadjes of bladpeterselie
  • 2 el koudgeperste
  • olijfolie
  • sap van 1-2 limoenen (begin met het sap van 1 limoen en voeg dan naar smaak extra sap toe)
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Opdienen met

  • 4 of 8 plakjes geiten- of schapenkaas (afhankelijk van hoe groot de kaas is)
  • 2 el pijnboompitten, licht geroosterd
  • handvol erwtenscheuten

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine