Dit recept voor bietjes met linzen en yuzu ziet er niet alleen heel feestelijk uit, het is ook nog eens een smakenfeestje in de mond. Chioggiabietjes hebben vanbinnen rode en witte ringen. Rauw en dun gesneden maak je je gerecht er helemaal mee af. Maar kun je ze niet vinden, dan kun je voor deze bietensalade ook andere bietjes uit het seizoen gebruiken.
1. Breng alle bietjes op één na aan de kook en laat ze 1 uur zachtjes doorgaren. Schep ze dan uit het water en laat ze afkoelen. Wrijf de schil van de bietjes af, snijd ze doormidden en snijd de helften in partjes van 1 cm breed.
2. Kook de linzen 15-20 minuten op laag vuur tot ze gaar, maar nog wel stevig zijn. Giet ze af, doe ze in een grote kom en meng met 1 eetlepel yuzusap en 1 eetlepel olijfolie, plus ½ theelepel zout en wat zwarte peper. Zet apart en laat afkoelen.
3. Schil de achtergehouden biet en snijd hem in flinterdunne plakjes (evt. met de mandoline).
4. Meng het overige yuzusap en 2 eetlepels olijfolie door de linzen. Voeg de gekookte en de rauwe biet toe met de ui, ahornsiroop en het citroensap en schep alles door elkaar. Verdeel de waterkers en snijbiet erover. Besprenkel met wat olijfolie en serveer.
Voor 4 personen
Tip Yuzu is een citrusvrucht uit Oost-Azië waarvan de smaak tussen limoen en mandarijn in ligt. De verse vrucht is moeilijk verkrijgbaar. Het sap koop je in flesjes bij de toko.