Dit is een fantastisch licht, zomers diner. De geroosterde paddenstoelen zijn sappig, rokerig en verrukkelijk en passen volmaakt bij de eiwitrijke kikkererwten-aardappelsalade. De suikerarme BBQ-saus is een heerlijke smaakmaker, die ook geschikt is voor allerlei andere gerechten.
Aardappel-kikkererwtensalade
1. Boen de aardappels schoon. Halveer grote exemplaren, zodat alle aardappels ongeveer hetzelfde formaat hebben. Leg ze in een pan met licht gezouten water, breng dat aan de kook en kook ze in 8-10 minuten gaar.
2. Hak ondertussen het bieslook en de peterselie fijn. Maak de lente uien schoon, hak ze fijn en doe ze in een kom.
3. Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken; doe ze in de kom. Roer de mayonaise en azijn erdoor. Rasp de schil van een citroen boven de kom. Pers de citroen uit boven de kom. Meng alles goed, proef en breng op smaak met zout en peper.
4. Giet de aardappels af en spoel ze in een vergiet onder de koude kraan af om ze iets te laten afkoelen.
5. Laat ze uitlekken en doe ze in de kom met de kikkererwten. Schep goed om, zodat de aardappels met het mayonaisemengsel bedekt raken.
BBQ-paddenstoelen
1. Meng de olijfolie, BBQ-saus, het paprika-, knoflook- en uienpoeder, de cayennepeper en een snufje zout en peper in een kom met een vork tot een marinade. Schep 1 eetlepel ervan in een apart bakje. Roer een scheut kokend water door de marinade in de kom.
2. Snijd de portobello’s in plakken van 2,5 cm dik en schep ze door de marinade tot ze er rondom mee zijn bedekt.
3. Verhit de grillpan op matig vuur en leg de portobello’s erin. Gril ze aan elke kant 3-4 minuten, haal ze uit de pan en schep ze voorzichtig om met de apart gezette marinade.
Serveren
Snijd de sla fijn en verdeel hem over de borden. Halveer de overgebleven citroen en knijp wat sap over de sla. Verdeel de aardappel-kikkererwtensalade en portobello’s erover en serveer direct.