Dan Toombs: ‘Dit is een van de eerste Indiase desserts die ik maakte toen ik met mijn blog begon. Mijn jongste dochter en ik maakten deze aan de lopende band. Het was ons moment samen en ik vond het heerlijk. Ze is nu een tiener en niet meer zo geïnteresseerd in bananendosa’s maken met haar vader. Maar soms maak ik ze nog en verras ik haar na het eten. Bananendosa’s zijn zo al lekker, maar ook heerlijk met kulfi of ijs.’
Bananendosa’s
1. Prak de bananen in een grote kom tot een dikke puree. Kinderen vinden dit superleuk om te doen! Zeef nu het rijstmeel en de bloem bij de bananenpuree en voeg de suiker en het zout toe. Meng alles door elkaar.
2. Schenk ongeveer 150 ml water langzaam en al roerend met een houten lepel bij het banaanmengsel. Voeg niet meer water toe dan nodig om een glad maar door de banaan klonterig beslag te maken. Als je met een vork wat beslag uit de kom schept, moet het als het ware van de vork ploffen. Het is een vrij dik beslag.
3. Wrijf een pan met antiaanbaklaag in met wat plantaardige olie en zet de pan op middelhoog vuur. Schep een lepel beslag in de hete pan, bak de bananendosa ongeveer 4 minuten, keer om en bak de andere kant 3 minuten. Pas op dat de pannenkoek niet verbrandt. Houd warm terwijl je de rest van de pannenkoeken bakt. Als je een grote pan hebt, kun je er natuurlijk een paar tegelijk bakken.
4. Besprenkel naar smaak met vloeibare honing en serveer. Ik serveer hier graag kulfi met pistache bij (zie hieronder).
Kulfi met pistache, vanille & kardemom
1. Zet een pan van 3 liter met dikke bodem op middelhoog vuur. Schenk de melk erin en breng aan de kook. Let op, want als melk eenmaal kookt, kookt hij snel over. Zet dus snel het vuur lager en laat voortdurend roerend met een houten of plastic spatel ongeveer 10 minuten zachtjes koken. De melk dikt daardoor in. Blijf roeren, zodat de melk niet aanbrandt.
2. Klop de gecondenseerde melk, het kardemompoeder, de fijngemalen pistachenoten, de vanille, het rozenwater en eventueel de suiker erdoor. Haal van het vuur en laat afkoelen. Verdeel het melkmengsel over kulfi-vormpjes, als je die hebt. Ik gebruik meestal gewoon een diepvriesbakje waar ijs in heeft gezeten. Zet goed afgedekt minimaal 5 uur in de diepvries. Haal 10 minuten voor het serveren uit de diepvries zodat de kulfi wat zachter kan worden en haal uit de vormpjes als je die hebt gebruikt. Ik haal de kulfi uit het diepvriesbakje en snijd hem in plakjes.
3. Garneer met de grofgehakte pistachenoten en serveer.