Deze rijke salade heeft alles in zich om jou een fijne avondmaaltijd te bezorgen: een stevige zoete aardappel, een smeuïge avocado, pittige peper en sappige tomaatjes. Maar het is pas echt feest met een handjevol heerlijke Hollandse garnaaltjes erbij. Bonustip van onze visexpert Bart van Olphen: ‘Kun je geen Hollandse garnalen vinden? Kies dan bijvoorbeeld voor rivierkreeftjes ‒ ook superlekker!’
1. Breng een pan water aan de kook, doe de zoete aardappel erin en kook in ongeveer 20 minuten gaar ‒ prik met een vork of scherp mesje in de aardappel, als het er gemakkelijk in glijdt is-ie gaar. Neem de aardappel uit de pan, laat even afkoelen tot je hem kunt beetpakken en snijd in kleine blokjes (à 1½ cm).
2. Doe de stukjes rode ui samen met de reepjes rode peper in een kleine pan en zet 5 minuten in de vriezer (dit zorgt ervoor dat ze een lekkere bite krijgen).
3. Schil en ontpit de avocado’s, snijd ze in blokjes (à 2 cm) en besprenkel met de helft van het citroensap om verkleuring te voorkomen. Doe de blokjes in een grote kom, breng op smaak met zout en peper en schep voorzichtig om. Voeg de blokjes zoete aardappel toe, gevolgd door de koriander en het sap van 1 limoen.
4. Neem de pan uit de vriezer, voeg het overige limoensap toe aan het ui-pepermengsel en roer door elkaar. Voeg het samen met de garnalen en tomaat toe aan het avocadomengsel en schep weer voorzichtig om.
5. Schep de salade over op een schaal (of serveer in diepe borden), sprenkel de rest van het citroensap erover en bestrooi met de overige limoenrasp en wat zeezout naar smaak.
Credits tekst: Dorette Kostwinder; Recepten Bart van Olphen; Fotografie Saskia van Osnabrugge; Styling Inge Tichelaar.