Asperge- plaattaart met Gruyere AOP

Asperge- plaattaart met Gruyere AOP

Wie is er nou niet dol op plaattaart? Deze hartige taart met groene asperges, doperwten en artisjok ziet er uit om door verwend te worden en we kunnen je verklappen: dat doet ’ie ook! Hij is heerlijk simpel om te maken, want binnen een kwartier heb je alle voorbereidingen gedaan en daarna laat je de oven de rest van het werk voor je doen. Yes, easy it is!

Bereiding

1. Verwarm de oven voor tot 200 °C en zet een kom ijswater klaar.

2. Breng een pan water aan de kook. Snijd de harde uiteindes van de groene asperges en bimistelen. Doe de asperges en bimi in de pan en kook ze in 3 minuten beetgaar. Schep ze over in de kom met ijswater en laat ze vervolgens goed uitlekken in een vergiet.

3. Doe 3 eieren in een kom en klop ze los. Doe de ricotta en 50 gram geraspte Zwitserse Gruyère AOP erbij en klop tot een glad mengsel. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

4. Rol het bladerdeeg uit op het meegeleverde bakpapier. Smeer het ricottamengsel erover uit en laat hierbij een rand van ½-1 centimeter vrij. Verdeel de asperges, bimi, doperwten, tomaatjes en de rest van de Zwitserse Gruyère AOP erover. Smeer de randen in met het laatste losgeklopte ei (die je hebt aangelengd met water) en bak de plaattaart in ongeveer 30-35 minuten goudbruin en gaar in de oven.

5. Haal de plaattaart uit de oven en garneer met de artisjokharten en tuinkers.

Tip

Zowel warm als koud lekker!

Le Gruyère AOP

Le Gruyère AOP is een lichtzoete, nootachtige kaas uit Zwitserland die is gemaakt van rauwe melk. Het fijne van Zwitserse Gruyère AOP is dat hij lekker is bij de borrel maar ook om mee te koken én op je boterham. Een echte allemansvriend dus, die je op verschillende manieren kunt inzetten.

4 personen

Bereidingstijd: 15-20 minuten

Oventijd: 30-35 minuten

  • 1 bosje groene asperges (à 350 g)
  • 1 bosje bimi (ook wel aspergebroccoli genoemd, à 200 g)
  • 4 eieren, waarvan 1 losgeklopt met 2 el water
  • 350 g ricotta
  • 100 g Le Gruyère AOP, geraspt
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1 rol rechthoekig bladerdeeg (koelversschap, à 270 g)
  • 100 g doperwten, uit de diepvries, ontdooid
  • 150 g cherrytomaten aan de tros
  • 4 artisjokharten, op olie, in grove stukken
  • 4 el tuinkers

Ook nodig

  • vergiet
  • bakplaat

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek