Nieuwe aardappels & asperges

Nieuwe aardappels & asperges

Dit recept is gebaseerd op het eenvoudige idee dat boter en groenten bij elkaar horen, zoals de kust bij de zee hoort, de maan bij de nacht en een kind bij zijn moeder. Ga op zoek naar nieuwe aardappels en naar asperges die zijn geoogst op de dag dat je ze wilt gaan bereiden; je zult het verschil merken, zowel in smaak als in structuur. Gebruik veel kruiden, maar het is geen probleem als je niet alle soorten die hieronder staan kunt vinden: een combinatie van alleen munt en peterselie is ook prima.

Bereiding

1. Leg de aardappels in een grote pan. Bedek ruim met koud water en zet de pan op hoog vuur. Voeg het zout toe en breng het water aan de kook. Kook de aardappels in 8 tot 15 minuten gaar (de kooktijd is afhankelijk van het ras en van de versheid van de aardappels).

 

2. Giet de aardappels af in een vergiet en doe terug in de pan. Voeg de boter, de helft van de olijfolie en de helft van de gehakte kruiden toe. Sprenkel de azijn erover en bestrooi flink met zout en peper. Meng alles door elkaar, zodat de aardappels wat kruimig worden en alles nog lekkerder en boteriger wordt. Houd warm met het deksel op de pan.

 

3. Vul een tweede pan met water en breng het water op hoog vuur aan de kook. Voeg de asperges toe en kook 2 tot 4 minuten (de kooktijd hangt af van de leeftijd en het formaat van de asperges), tot ze gaar zijn. Giet af en doe terug in de pan. Sprenkel de rest van de olijfolie erover en breng goed op smaak met zout en peper.

 

4. Schep de warme aardappels op een grote serveerschaal en leg de asperges erop. Garneer met de rest van de gehakte kruiden en een paar hele sprietjes en takjes en zet meteen op tafel.

 

Dit recept komt uit het boek ‘Time’ van Gill Meller (€29,95, Good Cook).

 

voor 4 personen:

  • 500 g nieuwe aardappels, in grote stukken
  • 2 tl fijn zout
  • 50 g boter
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • 1 klein bosje peterselie, blaadjes geplukt en fijngehakt
  • 1 klein bosje munt, blaadjes geplukt en fijngehakt
  • 1 klein bosje bieslook, fijngehakt, op een paar sprietjes na
  • 1 klein bosje kervel, fijngehakt, op twee of drie takjes na
  • 1 el ciderazijn
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 24 asperges, schoongemaakt

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine