Lamsvleespastei

Lamsvleespastei

Bereiding

Een echt feestgerecht, deze lamsvleespastei. De za-atar, een mengsel van sumak, sesamzaad en kruiden, geeft een kruidige smaak aan het geheel. Serveer met een frisse salade.

1 Verhit de boter en olie in een koekenpan, en fruit de bleekselderij, prei en uien in 5–7 minuten zacht. Voeg de stukjes lamsvlees toe en bak ze onder af en toe roeren 2–3 minuten mee. Schep alles in een kom of schaal en laat afkoelen.

2 Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet een ondiepe braadslede van 40 x 30 cm in. Voeg, als het lamsvleesmengsel is afgekoeld, daar de krenten, feta, aardappelblokjes, rijst, kaneel, oregano, munt en peterselie aan toe. Roer goed.

3 Leg 1 vel filodeeg in de braadslede en bestrijk het met de gesmolten boter. Herhaal dit tot je de helft van de vellen hebt gebruikt.

4 Verdeel de vulling over het deeg en leg de partjes ei erop – in 4 rijen.

5 Leg een vel filodeeg op de vulling, bestrijk het met gesmolten boter en ga zo door tot je alle vellen hebt gebruikt.

6 Strooi de za-atar erover en snijd de lamsvleespastei in 12 vierkantjes. Sprenkel er wat koud water over en bak de pastei 1 uur in de oven, of tot de bovenkant goudbruin en de pastei als geheel gaar is. Serveer iets afgekoeld.

Tip Za’atar is een mengsel van sumak, sesamzaad en kruiden. Je vindt het o.a. in Turkse of Marokkaanse winkels, maar ook in sommige supermarkten.

Per portie 941 kcal, 79,1 g vet (37,5 g verzadigd), 23,6 g eiwit, 31,8 g koolhydraten, 6,5 g suikers

12 personen

• 75 g roomboter, plus 50 g, gesmolten, voor het invetten

• 3 el olijfolie

• 2 stengels bleekselderij, in plakjes

• 2 preien, in dunne ringen

• 2 uien, in dunne ringen

• 3 tenen knoflook, fijngehakt

• 1 kg gebraden lamsvlees, in stukjes

• 60 g krenten of rozijnen

• 300 g feta, verkruimeld

• 500 g aardappels, geschild, in blokjes, voorgekookt

• 180 g langkorrelige rijst, voorgekookt

• ½ el kaneel

• 1 el gedroogde oregano

• 1 el gedroogde munt

• ½ bosje bladpeterselie, inclusief steeltjes, fijngehakt

• ca. 540 g filodeeg 

• 3 eieren, hardgekookt, gepeld en in partjes

• 1 el za’atar (zie tip)


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine